Transmissió sexual de l’hepatitis C en homes gais i bisexuals
Recentment, s’ha informat d’un augment dels casos d’infecció aguda per hepatitis C en homes gais i bisexuals a grans ciutats europees, incloses Barcelona i Madrid. La infecció aguda per hepatitis C pot passar desapercebuda entre les persones afectades.
La informació continguda en aquesta fitxa pot ajudar-te a saber una mica més sobre com es transmet i com es prevé el virus de l’hepatitis C perquè puguis posar en marxa diferents estratègies de cura de la teva salut.
Què es l’hepatitis C?
És una inflamació del fetge causada pel virus de l’hepatitis C (VHC). Aquesta infecció pot cursar sense símptomes durant els sis primers mesos (la qual cosa es coneix com a fase aguda). Quan apareixen, aquests símptomes acostumen a ser lleus i, entre ells, figuren febre, fatiga, pèrdua d’apetit, dolor abdominal, nàusees, vòmits i coloració groga de la pell i el blanc dels ulls (icterícia).
Al voltant d’un 20% dels casos d’infecció aguda es cura sense tractament. En la resta, la infecció es torna crònica, fet que podria provocar, a mitjà i llarg termini, un dany progressiu al fetge. El tractament de l’hepatitis C durant la fase aguda augmenta les probabilitats de curació, per això la importància d’una detecció precoç.
- * El VHC és 10 vegades més infecciós que el VIH…
- * El VHC pot sobreviure fins a 3 dies fora de l’organisme, en una gota de sang sobre la superfície d’un objecte.
Com es transmet?
El virus de l’hepatitis C es transmet principalment per via sanguínia, quan la sang infectada entra al torrent sanguini d’una persona. Les situacions o les pràctiques que permeten aquesta transmissió són aquelles en les quals es comparteix material que pugui contenir sang:
- * Material d’injecció: tinta o agulles no esterilitzades en la realització de tatuatges o piercing, xeringues no esterilitzades o altres instruments d’injecció.
- * Objectes domèstics com ara fulles d’afitar, raspalls de dents, tallaungles, llimes…
- * Material per a la inhalació (‘rul·los’).
Encara que la transmissió sexual de l’hepatitis C és poc freqüent, en els últims anys s’està registrant un major nombre de casos d’infecció aguda per hepatitis C en homes gais i bisexuals. En aquests casos, la transmissió sexual s’ha associat a la presència de sang en les pràctiques sexuals en les quals es poguessin produir esquinços i sagnies en les mucoses anals. Algunes d’aquestes pràctiques són:
- * La penetració anal sense preservatiu, brusca i llarga (envestides fortes).
- * En la penetració anal poden quedar restes de sang de la persona penetrada a l’exterior del preservatiu. Si s’utilitza el mateix preservatiu amb una altra persona, aquesta entra en contacte amb sang infectada que pogués ser present al preservatiu o en el lubricant si s’ha compartit el mateix recipient. El fisting (introducció de dits o mà a l’anus) pot produir esquinços microscòpics del teixit anal. Aquestes lesions són la porta d’entrada per al virus si hi ha contacte amb sang infectada que pogués ser present a la mà o al guant utilitzat per al fisting. Això és possible si s’ha introduït la mà abans a l’anus d’una altra persona o si s’ha compartit el mateix recipient del lubricant.
- * També pot produir-se la infecció compartint joguines sexuals, fuets, agulles i altres instruments que produeixin sagnat.
A més, tenir una infecció de transmissió sexual (ITS) pot augmentar el risc de transmetre o adquirir el VHC, especialment aquelles ITS que provoquen úlceres o lesions, com ara l’herpes, la gonorrea o la sífilis.
Com es pot prevenir?
A diferència del que succeeix amb els virus de l’hepatitis A i B, no existeix una vacuna contra l’hepatitis C.
No obstant això, es poden fer moltes coses per prevenir l’hepatitis C. Algunes de les estratègies que redueixen el risc en la transmissió són:
- * Evitar compartir objectes que puguin tenir presència de sang, ja siguin domèstics (raspall de dents, maquinetes d’afaitar), sexuals (dildos, consoladors) o estris per al consum de drogues (‘rul·los’ per esnifar drogues, xeringues i altres materials per a la injecció de drogues, hormones o esteroides).
- * Amb l’ús del preservatiu en les relacions sexuals pots reduir el risc d’infectar-te o reinfectar-te pel VHC.
- * En el fisting, l’ús de guants de làtex i lubricant (per aplicar tant a la zona de l’anus com al mateix guant) facilita la penetració. Com comentàvem abans, una manera de reduir la transmissió és utilitzar guants diferents per a cada persona. En el cas que no s’utilitzin guants, cobrir les lesions o ferides a dits i mans amb tiretes plàstiques impedeix el contacte.
- * En el rimming o petó negre (sexe buco-anal) es pot evitar el contacte amb la sang de l’anus del teu company/a mitjançant l’ús d’un tros de làtex tallat d’un condó, o plàstic per embolicar aliments.
- * L’ús del condó i canviar-lo per a cada persona al penis, els dildos, consoladors o altres joguines sexuals per penetrar. La lubricació abans de penetrar pot evitar possibles danys, esquinços o lesions. L’ús específic de lubricants no hidrosolubles per al fisting van a alterar el làtex del condó si hi ha una penetració posterior, facilitant la ruptura del preservatiu. Es pot optar per fer servir una joguina per persona i no intercanviar-la.
- * Evitar compartir agulles, fuets i altres instruments que entrin en contacte amb sang.
- * Establir límits i acords de sexe més segur en la negociació de les pràctiques BDSM.
Altres aspectes a tenir en compte
- * Donar-se el temps per dilatar l’anus ajuda també a reduir el risc. Existeixen postures que faciliten la penetració i són molt plaents.
- * Els pots de lubricants poden contenir restes de sang d’una altra persona, per això l’ús individual evitaria el contacte.
- * Si s’ha tingut una pràctica sexual en la qual s’han ocasionat lesions a l’anus, una posterior penetració sense condó comporta un risc més gran de transmissió del VIH i el VHC.
- * L’ús de drogues durant les relacions sexuals pot disminuir la capacitat de control per prendre decisions sobre la cura de la salut sexual. Algunes alternatives serien: deixar de prendre-les, utilitzar-les més tard, reduir la dosi o evitar barrejar-les amb alcohol i altres substàncies.
- * Comitè 1r de Desembre (Plataforma Unitària d’ONG-SIDA de Catalunya). Tel.: 676 456 809
- * Creación Positiva. Tel.: 93 431 45 48
- * Gais Positius. Tel.: 93 298 06 42
- * Grupo de Trabajo sobre Tratamientos del VIH (gTt). Tel.: 93 458 26 41
- * Stop Sida. Tel.: 93 452 24 35 email de consulta: info@stopsida.org
I aquí et deixem un vídeo informatiu sobre la reducció de riscos en la pràctica del fist: http://vimeo.com/37583307