Manifest Dia Mundial de la Sida 2023
Comitè 1r de Desembre – Plataforma Unitària d’ONG-Sida de Catalunya
Des de 1998 posant la VIHda al centre.
Som comunitat, som Comitè!
Avui, 1 de desembre, Dia Mundial de la Sida, celebrem el vint-i-cinquè aniversari del Comitè 1r de Desembre, la Plataforma Unitària d’ONG i d’Entitats comunitàries de l’àmbit del VIH i la sida de Catalunya. Amb aquests 25 anys de trajectòria del Comitè 1r de Desembre volem reivindicar com l’esforç comunitari ha incidit de manera decisiva en la millora de les condicions materials, en la qualitat de vida i en els drets de les persones amb VIH del nostre país.
És un bon moment, passats aquests 25 anys, per a reconèixer la tasca fonamental i imprescindible de totes les persones, organitzacions i entitats comunitàries que estan i han estat compromeses en la lluita pels drets de les persones amb VIH, per la millora de la seva qualitat de vida, pel seu reconeixement social i per a eradicar l’estigma i discriminació que malauradament encara patim a dia d’avui. Parlem d’Entitats comunitàries perquè, en molts casos, han estat construïdes per les pròpies persones amb VIH, que han subvertit tots els estereotips donant una lliçó magistral de resiliència, de vida i d’acció constructiva.
Cal fer una menció especial, en aquest sentit, de reconeixement a les persones SuperVIHvents, totes aquelles persones que pertanyen a les primeres generacions de diagnosticades amb VIH, abans de l’aparició dels tractaments antiretrovirals, i que per tant, porten molts anys vivint i convivint amb la malaltia i amb uns processos d’envelliment que es presenten amb més intensitat i complexitat, amb unes necessitats específiques que requereixen respostes mèdiques i socials específiques. Amb el seu exemple i amb el del conjunt de les persones de la comunitat que segueixen compromeses amb la defensa pels drets a una vida digna, seguim caminant plegades cap a un futur de plena igualtat i de qualitat de vida.
Des que vam aconseguir que l’any 2014 s’aprovés per unanimitat al Parlament de Catalunya l’Acord Nacional per fer front a l’epidèmia de VIH a Catalunya i contra l’estigma que s’hi relaciona i fins que, l’octubre de l’any passat, es va aprovar el Pla Operatiu del Pacte Social contra l’estigma i la discriminació de les persones amb VIH, han passat molts anys. Massa anys. Anys en els que des del Comitè i les Entitats comunitàries, hem hagut de fer un constant, tenaç i persistent exercici de denúncia, exigència, reivindicació i reclamació a les administracions públiques per a que aquest Pacte Social sigui una realitat i esdevingui el principal instrument polític i social a Catalunya per garantir i promoure tots els drets de les persones amb VIH i Sida i eradicar totes les formes d’estigma i discriminació. Però per a que sigui una eina realment útil i eficaç i no un mer document de bones intencions, hem de seguir exigint que aquest Pacte Social vagi acompanyat d’una dotació pressupostària adequada i suficient per a la seva implementació, desenvolupament i seguiment.
La nostra història doncs, és la història de la commemoració del Dia Mundial de la Sida a Catalunya, la de les campanyes conjuntes d’informació i sensibilització però, sobretot, la de la coproducció de les polítiques públiques en defensa dels drets i de la qualitat de vida de les persones amb VIH que s’han dut a terme a partir de la nostra incansable tasca d’incidència política al servei de les propostes i de les necessitats comunitàries; donant veu a les persones amb VIH i establint espais i mecanismes de presa de decisió, disseny i planificació de polítiques públiques i comunitàries, així com articular vies de denúncia, acompanyament i reparació en casos de discriminació i vulneració de drets, especialment a aquelles en un situació de major vulnerabilitat.
I estem convençudes que el futur passa per fomentar encara més la participació comunitària i les cures, ho recordàvem els darrers anys, perquè són claus per a superar les desigualtats i millorar la qualitat de vida de les persones amb VIH. Els coneixements, l’experiència i l’expertesa de les organitzacions comunitàries i del teixit i comunitats locals són imprescindibles per abordar, des d’una perspectiva multifactorial i interseccional, les necessitats i els reptes, les prioritats i les estratègies a seguir. Posant la vida i els drets de les persones al centre de totes les polítiques.
I posar la vida al centre també significa la imperiosa necessitat de millorar estructuralment els mecanismes de finançament de les Entitats comunitàries de l’àmbit del VIH/sida, que prestem atenció directa imprescindible a les persones usuàries, i que veiem els nostres programes i serveis, quan ja no les mateixes Entitats en sí, algunes de les quals ja han hagut de tancar durant els darrers anys, en perill de desaparició per aquestes greus mancances i retards en els sistemes de finançament i de tramitació de les subvencions. Acabar amb el maltractament institucional també és una reivindicació històrica que malauradament encara hem de seguir esgrimint en el present per vetllar pel futur del teixit comunitari, pel nostre dret a l’existència i per la nostra independència civil.
Perquè és imprescindible posar en valor el treball comunitari que estem duent a terme des del 1998 i al llarg d’aquests darrers 25 anys per part del Comitè 1r de Desembre i de totes les Entitats que el conformen per entendre d’on venim, on som i cap a on volem anar. Un tenaç i persistent treball comunitari que, amb la seva complexitat i alhora amb les seves immenses virtuts, ens possibilita actuar conjuntament per transformar la realitat i construir una vida plena que valgui la pena ser viscuda. Som passat, present i futur. Som aprenentatge i som llavor que germina, som els fruïts que seguirem assaborint demà.
Des de 1998 posant la VIHda al centre.
Som comunitat, som Comitè!
Comitè 1r de Desembre
Dia Mundial de la Sida 2023