Edició 2020

Titular notícies
Dimarts 1 Desembre 2020

Dia Mundial de la Sida 2020

LA CAMPANYA

 

El compromís obre la possibilitat de transformar les paraules en accions.

Volem... El compromís i la implicació de les institucions, lleis i recursos econòmics i socials. Volem Compromís. Volem Drets!

 

 

_____________________________________________________________________________L’educació acompanya a les persones per a desenvolupar plenament les seves capacitats obrint finestres de creixement amb una mirada crítica.

Volem... Prevenció i promoció, informació i pensament crític. Volem Educació. Volem Drets!

 

 

_____________________________________________________________________________

  

La salut és un dret fonamental de les persones que cal garantir.

Volem... Salut sexual i reproductiva, investigació i accés universal als recursos. Volem Salut. Volem Drets!

 

 

_____________________________________________________________________________

 

 

La comunitat posa al centre el benestar col·lectiu per sostenir i millorar la vida de les persones que l’habiten.

Volem... Xarxa i cures, activisme i empoderament. Volem Comunitat. Volem Drets!

 

 

_____________________________________________________________________________

 

 

Les diversitats desdibuixen la norma per poder ser qui ets.

Volem... Respecte, inclusió, futur i autonomia. Volem Diversitats. Volem Drets!

 

 

_____________________________________________________________________________

 

 

Volem drets que omplen vihdes,

Volem Drets plens de VIHda!

 

Campanya dissenyada per Nac Bremón en equip amb Javi Valmaseda

 

 

 

 

 


_____________________________________________________________________________

 

 

 

 

ACTIVITATS

 


 

Des del Comitè 1r de Desembre us convidem al  Webinar "Volem drets plens de VIHda" el dilluns 30 de novembre de 16h a 18h que enguany organitzem en el marc dels actes del Dia Mundial de la Sida 2020 del 1 de Desembre. 
 
Amb aquest Seminari Web en línia volem reflexionar, debatre i localitzar els principals reptes sobre com fer efectius els drets de les persones amb VIH en els diferents àmbits de la nostra vida i en la necessitat de crear una xarxa potent des de l'àmbit comunitari per a garantir aquests drets. 
 
Programa:
 
Webinar Dia Mundial de la Sida 2020 "Volem Drets plens de VIHda"
 
Organitza: Comitè 1r de Desembre
 
Presentació: Mercè Meroño (Presidenta Comitè 1r de Desembre)
 
Moderació: Lluís Romero (Assexora't TGN)

 
 
Educació
  
"Drets Sexuals, Educació i Joves. On som i què hem après?" David Paricio (Sida Studi) 
  "L'Educació Sexual, un Dret" Sílvia Aldavert (l'Associació DSR)

 
Compromís i Comunitat  

"El Pacte Social contra l'estigma i la discriminació de les persones amb VIH. Un repte comunitari?" Maria Luisa Garcia (Creación Positiva) i Aldana Menéndez (ABD)
 

Salut  
"PAIT: Un programa innovador d'atenció psicosocial per a persones amb VIH en l'àmbit hospitalari" Silvina Magnani (Programa PAIT, Fundació Salut i Comunitat)
 "Les barreres d'accés als Serveis de Salut Sexual i Reproductiva" Jordi Baroja (CJAS)
"Salut comunitària" Jordi Gòmez (ETIS)

 
Preguntes i Debat.

 

 

Vídeo del Webinar:

 

 

ACTIVITATS DE LES ENTITATS MEMBRE DEL COMITÈ ---- CLICK AQUÍ

 

 

_____________________________________________________________________________

 

 


 

Dia Mundial de la Sida, 1 de desembre de 2020

 

Les entitats reclamen mesures concretes per millorar la qualitat de vida de les persones amb VIH

 

Tot i l’aprovació del Pacte Social contra l’estigma i la discriminació de les persones amb VIH aquest any, cal un compromís polític ferm i sostingut

A nivell social, la creixent vulnerabilitat i precarietat de les persones amb VIH arran de la pandèmia de Covid-19 fa més necessari que mai enfortir la solidaritat i les xarxes de suport i cures

Els tancaments d’alguns serveis d’atenció de salut comunitària durant la pandèmia han provocat dificultats en l’accés a les proves de detecció i abordatge de les infeccions de transmissió sexual i del VIH, així com al tractament preventiu del VIH (PrEP)

Les persones amb VIH encara pateixen estigma i discriminació en els àmbits sanitari, institucional, laboral i social. Per això, des del Comitè 1r de Desembre, Plataforma Unitària d’ONG-Sida de Catalunya, es vol recordar que, més enllà dels avenços a nivell biomèdic i científic, són imprescindibles els avenços a nivell polític i social per garantir tots els drets i millorar la qualitat de vida de les persones amb VIH.

Reivindicacions a nivell polític 
El Comitè 1r de Desembre celebra que, després de sis anys reivindicant-lo, finalment el Govern de la Generalitat aprovés el passat mes de juny el Pacte Social contra l’estigma i la discriminació de les persones amb VIH. Alerta, però, que sense mesures concretes i un clar compromís polític no es poden fer efectius els drets ni garantir la qualitat de vida de les persones amb VIH.

Pel Comitè 1r de Desembre és imprescindible que aquest Pacte Social vagi acompanyat d’un pressupost adequat. També és urgent elaborar un Pla Operatiu que contempli les mesures concretes i el calendari d’aquest Pacte Social. Per a Mercè Meroño, presidenta del Comitè: “Ni els canvis interns dels Departaments de la Generalitat ni els calendaris i càlculs electorals han d’endarrerir la implantació del Pacte Social”.

Reivindicacions a nivell social: campanya Drets Plens de VIHda
Aquest 1 de desembre, Dia Mundial de la Sida, el Comitè 1D vol fer èmfasi en que cal fer efectius tots els drets de les persones amb VIH, i enfortir l’àmbit comunitari contra el seu aïllament social.

La Covid-19 ha fet aflorar situacions d’estigma i discriminació de les persones amb VIH. A banda, l’afectació d’aquesta pandèmia ha estat molt més severa en persones i col·lectius socialment vulnerables i ha precaritzat encara més tots els àmbits de la seva vida: feina, habitatge, salut, aliments i accés a subministraments i serveis bàsics. “En un moment com l’actual és més necessari que mai organitzar-nos, mobilitzar-nos i cuidar-nos. Com s’està fent en altres àmbits, hem de reivindicar-nos com a comunitat i seguir bastint xarxes de suport i cures. Contra l’aïllament i la culpabilització, comunitat i solidaritat”, destaca Meroño.

Sota el lema “Volem Drets Plens de VIHda”, des del Comitè 1r de Desembre es reivindica la importància de la intervenció comunitària, així com el foment de les diversitats, l’accés universal als tractaments (independentment de la situació administrativa de les persones) i que es donin resposta a les necessitats de les persones amb VIH i dels seus processos d’envelliment. Per a Meroño, “la qualitat de vida i la garantia de drets de les persones amb VIH han de ser un objectiu comú de tota la societat.”

Denuncia dels tancaments de serveis d’atenció de salut comunitària 
El Comitè 1r de Desembre denuncia que els tancaments d’alguns serveis d’atenció de salut comunitària durant la pandèmia han provocat dificultats en l’accés a les proves de detecció i abordatge de les infeccions de transmissió sexual (ITS) i del VIH, així com de la profilaxi preexposició (PrEP), tractament preventiu del VIH. La suspensió o disminució d’activitats preventives pot provocar increments d’ITS i VIH, alerten les entitats.

Aquestes dificultats “impliquen una clara vulneració de drets que no es poden tornar a repetir”, segons la presidenta del Comitè. “Cal adoptar totes les mesures necessàries per garantir l’accés a diagnòstics i tractaments de forma universal, ràpida, propera i segura arreu de Catalunya”, recorda Meroño. “Precisament perquè volem que es garanteixi la salut sexual i reproductiva de totes les persones denunciem el tancament que s’ha produït del servei de Drassanes i d’altres unitats durant aquestes darreres setmanes”.

 

Descarrega't el Dossier de Premsa----aquí

 

 

 

El Manifest

 

 

 

 

Descarrega't el Manifest ---- aquí

 

 

 

 


Últimes Notícies