El Comitè 1r de Desembre denuncia la vulneració de drets fonamentals per part de l’Estat espanyol en la mort de Samba Martine a un CIE de Madrid
Exigeix que el Govern espanyol assumeixi responsabilitats pel fet que no se li realitzés la prova del VIH que podria haver-li salvat la vida i denuncia el racisme institucional que suposa l’existència dels CIE
Aquest passat divendres 14 de juny es va conèixer la sentència del Jutjat Penal 21 de Madrid en la que s’absolia al metge acusat de la mort de Samba Martine, que va morir el 19 de desembre de 2011 després de 38 dies empresonada al Centre d’Internament d’Estrangers d’Aluche. Martine va morir d’una infecció que afecta principalment a pacients amb VIH. El servei mèdic del Centre d’Estada Temporal per a Immigrants (CETI) de Melilla, per on Martine va passar en arribar a l’Estat espanyol, sabia que la dona tenia el VIH, però el seu expedient mai va arribar a Madrid.
Samba Martine va acudir fins a 11 vegades a la infermeria del CIE amb símptomes que no remetien, però els doctors només van diagnosticar-li un suposat quadre gripal. En cap moment van descartar malalties greus ni van prescriure proves. Indagar en el seu estat de salut hauria permès, almenys, que Martine tingués un tractament. El diagnòstic del VIH, van coincidir els tres pèrits que van declarar en el judici, hauria facilitat el descobriment d’una infecció que, amb el tractament adequat, deixa de ser letal en un 70% dels casos. Per tant, Samba podria haver sobreviscut si els serveis mèdics del CIE, dependents del Ministeri de l’Interior, que no van fer-li cap prova diagnòstica, li haguessin fet la prova del VIH.
Davant d’aquesta gravíssima negligència mèdica i institucional, des del Comitè 1r de Desembre denunciem un cop més la vulneració de drets fonamentals per part de l’estat espanyol i considerem inadmissible la inoperància i la indiferència institucional que va provocar la mort de Samba. Aquest cas és, segons el Comitè 1r de Desembre, una nova mostra de la discriminació que pateixen les persones amb VIH i de forma encara més accentuada quan es tracta de dones pobres, estrangeres i racialitzades.
Des del Comitè 1r de Desembre exigim, per tant, que es faci justícia, que s’assumeixin responsabilitats per part del Govern espanyol i que s’estableixin protocols de prevenció i atenció sanitària efectius que garanteixin el dret fonamental a la Salut de totes les persones. Com a Comitè exigim també l’establiment de mesures polítiques immediates que posin fi a l’estigma i la discriminació que pateixen les persones amb VIH i acabar amb el racisme institucional que representen tots els CIE de l’estat amb el seu tancament definitiu.
Barcelona, 17 de juny de 2019
———————————————–
El Comitè 1r de Desembre denuncia la vulneración de derechos fundamentales por parte del Estado español en la muerte de Samba Martine en un CIE de Madrid
Exige que el Gobierno español asuma responsabilidades por el hecho de que no se le realizara la prueba del VIH que podría haberle salvado la vida y denuncia el racismo institucional que supone la existencia de los CIE
Este pasado viernes 14 de junio se conoció la sentencia del Juzgado Penal 21 de Madrid en la que se absolvía al médico acusado de la muerte de Samba Martine, que murió el 19 de diciembre de 2011 después de 38 días encarcelada en el Centro de Internamiento de Extranjeros de Aluche. Martine murió de una infección que afecta principalmente a pacientes con VIH. El servicio médico del Centro de Estancia Temporal para Inmigrantes (CETI) de Melilla, por donde Martine pasó al llegar a España, sabía que la mujer tenía el VIH, pero su expediente nunca llegó a Madrid.
Samba Martine acudió hasta 11 veces en la enfermería del CIE con síntomas que no remitían, pero los doctores sólo le diagnosticaron un supuesto cuadro gripal. En ningún momento descartaron enfermedades graves ni prescribieron pruebas. Indagar en su estado de salud hubiera permitido, al menos, que Martine tuviera un tratamiento. El diagnóstico del VIH, coincidieron los tres peritos que declararon en el juicio, habría facilitado el descubrimiento de una infección que, con el tratamiento adecuado, deja de ser letal en un 70% de los casos. Por lo tanto, Samba podría haber sobrevivido si los servicios médicos del CIE, dependientes del Ministerio del Interior, que no le hicieron ninguna prueba diagnóstica, le hubieran hecho la prueba del VIH.
Ante esta gravísima negligencia médica e institucional, desde el Comitè 1r de Desembre denunciamos una vez más la vulneración de derechos fundamentales por parte del Estado español, consideramos inadmisible la inoperancia y la indiferencia institucional que provocó la muerte de Samba. Este caso es, según el Comitè 1r de Desembre, una nueva muestra de la discriminación que sufren las personas con VIH y de forma aún más acentuada cuando se trata de mujeres pobres, extranjeras y racializadas.
Desde el Comitè 1r de Desembre exigimos, por tanto, que se haga justicia, que se asuman responsabilidades por parte del Gobierno español y que se establezcan protocolos de prevención y atención sanitaria efectivos que garanticen el derecho fundamental a la Salud de todas las personas . Como Comité exigimos también el establecimiento de medidas políticas inmediatas que pongan fin al estigma y la discriminación que sufren las personas con VIH y acabar con el racismo institucional que representan todos los CIE del estado con su cierre definitivo.
Barcelona, 17 de junio de 2019.