Enquesta VIH i Discriminació

Titular notícies
Dimecres 1 Desembre 2021


Enquesta VIH i Discriminació

Resultats de l'Enquesta VIH i Discriminació

 

 

 

El 56% de les persones amb VIH a Catalunya han patit discriminació pel seu estat serològic


Aquest 1 de desembre, Dia Mundial de la Sida, el Comitè 1r de Desembre (Comitè 1D), Plataforma Unitària d’ONG-Sida de Catalunya, presentem els resultats d’una primera enquesta pròpia a persones amb VIH a Catalunya, distribuïda per les entitats, i centrem la nostra campanya en la qualitat de vida i els obstacles que es troben les persones seropositives. Més enllà dels avenços biomèdics i científics, són imprescindibles els avenços polítics i socials per garantir tots els drets i millorar la qualitat de vida de les persones amb VIH.

Es calcula que prop de 33.700 persones viuen amb VIH a Catalunya, segons les darreres dades de 2019. Els resultats d’aquesta enquesta de 2021 mostren que la discriminació continua sent una realitat en diferents àmbits. En total l’enquesta va obtenir 255 respostes, de les quals 74% pertanyen a homes, 22% a dones i un 2% a persones no binàries. L’enquesta té com a objectiu obtenir dades i indicadors respecte les situacions de discriminació i poder implementar mesures concretes per a eradicar-les en el marc del Pacte Social contra l’estigma i la discriminació de les persones amb VIH.

 


Principals resultats de l’enquesta:

  • Un 56% de les persones enquestades han patit discriminació per raó del VIH. Fins a un 87% s’ha sentit discriminat/da per aquesta o d’altres causes (LGTBIfòbia, racisme...)
  • El 90% de les persones enquestades NO han denunciat les situacions de discriminació que
    han patit.
  • Només un 22% de les persones amb VIH manifesten no haver patit cap tipus de situació de discriminació. Entre les dones el percentatge es redueix a un 16%.
  • Un 27% del total manifesta haver patit una discriminació per tenir el VIH en el darrer any.
  • De les persones discriminades en els darrers 12 mesos, en un 57% les discriminacions s’han donat en l’àmbit afectiu-sexual, 37% en l’àmbit social i 24% en el de la salut. El 16% s’ha sentit discriminat/da en l’àmbit laboral.
  • Un 40% de les persones enquestades que sí que han denunciat no s’han sentit ateses
    correctament.
  • El 37% de les persones enquestades té uns ingressos inferiors a 600 euros mensuals, mentre que en les dones aquest percentatge arriba al 50%.
  • Un 80% de les persones enquestades no coneix el Pacte Social contra l’estigma i la discriminació de les persones amb VIH aprovat el 2020 pel Govern de la Generalitat. 


 

 


Últimes Notícies